Elektriciteit: Keuze installatie & plannen

Onze laatste post dateert van 4 oktober verleden jaar. Sinds die tijd zijn we vooral achter de schermen actief geweest met onze bouw door onder andere het uitwerken van de elektriciteit punten & het zoeken van onze leverancier van het elektriciteit materiaal. Iets dat zéker de moeite waard is om te doen ... zeker als je zelf je elektriciteit installatie kunt/wilt plaatsen.


Keuze type installatie
Qua systeem kiezen we niet voor een klassieke installatie maar voor een installatie met centrale sturing. We hebben even getwijfeld over domotica ofwel comfortinstallatie zoals de verkopers het liever noemen.

Waarom géén domotica? De meerprijs van domotica ten opzicht van een installatie met centrale sturing bedraagt ongeveer 2.500 euro. Wat kun je dan méér? Niets! Je hebt dan dezelfde (basis) functionaliteit.

Akkoord ... je kunt je installatie gemakkelijker uitbreiden met bijvoorbeeld een module waardoor je verlichting (en rolluiken mocht je die hebben) kunt aansturen. Je hebt hiervoor een module nodig die ervoor zorgt dat je dit via het internet kunt controleren, bijvoorbeeld met je smartphone of tablet.

Deze meerprijs zit niet enkel in de basis modules die je nodig hebt maar ook in de specifieke schakelaars die je nodig hebt! De standaard lichtschakelaars zijn immers niet bruikbaar.

Een ander probleem met domotica is dat elke fabrikant (nog) zijn eigen systeem heeft en je componenten van de fabrikanten niet kunt combineren. Er is wel een nieuwe standaard die je moet toelaten om materiaal van diverse fabrikanten te combineren (= KNX) maar véél fabrikanten zijn nog niet overgeschakeld. En dan kost een installatie die voldoet aan deze standaard gemakkelijk nog eens een 2.00 euro meer.

Installatieplannen
Een tip die we alvast kunnen geven is het maken van indelingsplannen! Op deze manier weet je perfect hoeveel stopcontacten, lichtpunten enzovoort je allemaal nodig hebt.

 Tip: Probeer schakelaars te combineren!

In de badkamer hebben we bijvoorbeeld aan de spiegels spots voorzien. In eerste instantie hadden we voor elke spot een aparte lichtschakelaar. Samen met de centrale lichtpunten hadden we dus 3 aparte lichtschakelaars voorzien. Nu hebben we nog 1 schakelaar met 2 drukknoppen waarmee we de verlichting controleren: 1 voor de centrale lichtpunten én 1 voor de spots aan de spiegels.

Geen opmerkingen: